,,Záchranáři´´ na Zelené


V pátek 9. 5. 2024 zavítali na ZŠ Boskovice, pracoviště nám. 9. května, záchranáři z blanenského ČČK.
Žáci 9. ročníku si jejich prostřednictvím mohli vyzkoušet poskytování základů první pomoci.
V čem první pomoc spočívá? Jedná se o soubor jednoduchých úkonů a opatření, které při náhlém ohrožení života nebo postižení zdraví člověka omezují rozsah a důsledky tohoto ohrožení či postižení. Poskytnout první pomoc je v rámci svých schopností a …?… ze zákona povinen každý občan České republiky, pokud tím neohrozí svoje zdraví či dokonce život.
První pomoc se dělí na laickou a technickou první pomoc. Do laické první pomoci spadá zavolání zdravotnické záchranné služby, péče o postiženého do příjezdu záchranné zdravotnické služby, případně improvizovaný transport zraněného.
Technickou první pomoc zpravidla zajišťují speciálně vycvičené týmy (hasiči, horská služba …atd.)
Zdravotnická průprava probíhala u žáků 9. ročníku ve dvou částech:
1. část - byla teoretická. Zde si žáci mimo jiné připomněli důležitá telefonní čísla (150, 155, 158, 112), rovněž se upozornili na bezplatnou aplikaci Záchranka. Jedná se o mobilní aplikaci pro síťové volání, díky níž přivoláme zdravotnickou záchrannou službu a horskou službu stisknutím jediného tlačítka. Odešleme tím i svou přesnou polohu a další důležité informace pro rychlou a efektivní záchranu, jako např. jak postupovat při přímém poskytnutí pomoci, kde se nacházejí nejbližší zdravotnická zařízení, lékárny apod.
Po teoretické části následovala akčnější část - praktická. Na několika stanovištích si žáci pod vedením zkušených záchranářů vyzkoušeli, jak zacházet se zraněným, abychom mu neublížili, jak poskytnout první pomoc v případě vdechnutí cizího tělesa, bezvědomí, masáže srdce, resuscitace - čili umělého dýchání, tepenného krvácení. Vyzkoušeli si i použití AEDi (automatizovaný externí defibrilátor).
Poskytování první pomoci se žákům líbilo, děkujeme týmu blanenských záchranářů za skvěle odvedenou práci. Doufáme, že až se až se s poskytováním první pomoci setkáme v praxi, neztratíme hlavu a dokážeme zraněného ošetřit alespoň ve vlastní rodině. 80% všech zranění ošetřujeme totiž doma u svých nejbližších.



01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg