Šesťáci ze Zelené na Expedici Anthropos


V rámci učiva o pravěku podnikají šesťáci ze Zelené každoročně exkurzi do jediného muzea s touto tematikou v ČR – pavilonu Anthropos v Brně.
Ti letošní se na svou Expedici Anthropos vydali v průběhu prosince a naplno si ji užili! Žáci VI. A, VI. B i VI. C se nejprve pod vedením odborného průvodce podrobně seznámili s pravěkou expozicí, během níž získávali potřebné podklady a indície pro zodpovězení předem zadaných otázek, které zahrnovaly různé exponáty: sochy, obrazy, malby, kosterné nálezy, brněnského šamana s nejstarší loutkou světa, rekonstrukci podoby pravěké šamanky se zkřivenou tváří, trojhrob mladých mužů z Dolních Věstonic, jednotlivá dioramata s předchůdci člověka, maketu mamuta s mládětem a samozřejmě 1. keramickou sošku ženy – unikátní Věstonickou venuši, objevenou týmem boskovického rodáka Karla Absolona.
Následovala výstava obrazů Zdeňka Buriana Když Brnem táhli mamuti, která všem přiblížila i pomocí videa autorův život a práci v rozhovorech a vzpomínkách jeho přátel, spolupracovníků i pokračovatelů.
Druhá výstava s názvem Archeologie z nebe zahrnovala kromě naučné části s ukázkami práce archeologů a objevování a mapování nalezišť s pomocí moderních technologií také část s herními prvky, kde mohli šesťáci nahlédnout i do základů topografie, čehož s nadšením využili.
Jako správní badatelé si pak veškeré získané informace zpracovali a doplnili fotografiemi či vlastními kresbami a budou je využívat v dalším studiu.


Mgr. Jana Svobodová

DSCN1160.JPG DSCN1166.JPG DSCN1168.JPG DSCN1169.JPG DSCN1170.JPG DSCN1171.JPG IMG-20231211-WA0002.jpg IMG-20231211-WA0003.jpg IMG-20231211-WA0010.jpg