Žáci španělštiny na Sušilce ochutnali mexickou kuchyni i kulturu


Dne 31. 10. si za žáky španělštiny přišla popovídat o svém oblíbeném svátku Día de los Muertos rodilá Mexičanka Diana. Ve školní kuchyňce dětem vysvětlila nejen význam těchto veselých pestrobarevných oslav, ale také správný postup přípravy některých mexických pokrmů, jako jsou třeba tortilly z kukuřičné mouky „tortilla de maíz“ a pikantního salátku „esquites“. Žáci si tak mohli připravit svoji vlastní tortillu nebo vyzkoušet něco dalšího z ochutnávky, například bochánek zesnulých „pan de muerto“, čokoládové lízátko ve tvaru lebky „calaverita de chocolate“ nebo želatinu „gelatina“. Degustace byla součástí programu, který nachystali žáci 9. ročníku společně s paní učitelkou jak pro mexickou návštěvu, tak i pro mladší žáky studující španělštinu. Školní kuchyňku deváťáci vyzdobili mexickou papírovou výzdobou a nezapomněli ani na oltář zesnulých, který vystavěli slavné mexické umělkyni Fridě Kahlo. Diana dětem sdělila mnoho zajímavostí týkajících se Día de los muertos, velmi mile a často humorně odpovídala žákům na předem připravené otázky a prozradila jim o sobě mimo jiné, že miluje tanec. Tak třeba někdy příště i s mexickou hudbou a tancem?

Eva Nováková


20241031_100001.jpg 20241031_101030.jpg 20241031_105647.jpg 20241031_112108.jpg 20241031_115526.jpg 20241031_122638.jpg