Pozdrav z Anglického království


Naše základní škola, pracoviště Sušilova uspořádala šestidenní školní exkurzi do Anglie. Zúčastnili se žáci osmých a devátých tříd naší školy. Účast byla dobrovolná. Zájezd pro nás připravily učitelky Kateřina Kolářová, Ilona Fabiánková a pan učitel Jan Komárek.
Navštívili jsme Londýn. Zde nás čekala procházka parkem Greenwich, viděli jsme nultý poledník, Royal Observatory, National Maritime Museum, pak následovala plavba lodí po řece Temži kolem Tower of London, Tower Bridge a City of London s mnoha moderními architektonickými skvosty k Westminsteru. Na pěší prohlídce jsme si prohlédli Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Downing Street, St. James’s Park, Buckingham Palace. Na Trafalgar Square jsme měli rozchod a pak jsme se vydali přes Golden Jubilee Bridge k London Eye. Vrcholem tohoto dne byla určitě jízda na obřím vyhlídkovém kole s překrásným výhledem do 60 km. Ve večerních hodinách jsme vyrazili z Londýna na náš meeting point, kam cesta trvala asi hodinu. Na tomto místě si nás každý den večer vyzvedávaly rodiny a každé ráno jsme se tu zase setkali.
I další den jsme strávili v Londýně. Do centra jsme přijeli metrem, které je mimochodem nejstarší na světě. Dopoledne jsme strávili tři hodiny prohlídkou obrovského Natural History Museum (známá sbírka koster dinosaurů) a pak následovala pěší prohlídka královské rezidence Kensington Palace (sídlo prince Williama a jeho rodiny), Albert Memorial, Royal Albert Hall. Už jsme se nemohli dočkat nákupů na světoznámé Oxford Street, kam jsme přijeli dvoupatrovým červeným autobusem – paráda. A zase večerní návrat do rodin.
Čtvrtý den jsme navštívili královské město Windsor, kde jsme obdivovali interiéry víkendové rezidence nedávno zesnulé královny Alžběty II. Windsor Castle a měli jsme rozchod v přilehlých uličkách. A od tam jsme jeli do světoznámého muzea voskových figurín Madame Tussauds.
Pátý den jsme jeli do přímořského města Hastings, které je známé významnou bitvou o Anglii, která se udála v roce 1066. Tam jsme navštívili pašerácké jeskyně, zříceninu hradu, dále Blue Reef Aquarium a dětské Casino. A k večeru jsme už vyrazili na cestu domů stejnou trasou přes Eurotunel.
Z výletu si všichni dovezli spoustu zážitků, suvenýru a krásných fotek z navštívených míst. Všichni jsme si výlet moc užili.

Nicol Veselá a Matěj Mihálek, 9. D, E


foto3.jpg foto4.jpg foto5.jpg foto6.jpg foto7.jpg foto8.jpg foto9.jpg foto10.jpg foto11.jpg foto12.jpg foto13.jpg foto15.jpg foto16.jpg foto17.jpg london.jpg picture28.jpg